Da li su Vam bile korisne informacije sa ovoga sajta ?
Veoma
Većina stvari je vrlo informativna
Ponešto sam i prihvatio kao korisno
Ne, vrlo konfuzan sadržaj
Rezultati

PRATITE NAS

 

      

Boje za zidove kojima menjate svoj dom

 

Koliko ljudi – toliko ćudi. Slična je situacija i sa bojama za zidove. Možete da odaberete bilo šta, bilo koju nijansu, mešavinu, samo pustite maštu na slobodu. Naravno, postoje neka manja pravila koja se moraju poštovati, kao na primer to da se ne sme mešati više od 4 boje odjednom. Boje za zidove možete i sami da odaberete, a možete i da se konsultujete sa stručnjacima koji će Vam preporučiti pravu stvar za pravu prostoriju ili dotičnu sobu.

 

boje za zidoveBoje daju pravi pečat prostoru

 

Neko bi pomislio da je bitno načičkati prostor ili sobu sa dosta elegantnog nameštaja, tehnike, mnogo polica. Sve to onda može da se ukrasi u učini lepim. Ali, nešto će i onda faliti. Boja za zidove će nedostajati. Kako to? Ako i uspete da ukombinujete sve na pravi način, a nemate usklađenu boju na zidovima, neće biti onog pravog i estetski bitnog utiska. Energija u prostoru neće biti dovoljno jaka i uvek će Vam faliti nešto. Imaćete osećaj neke praznine. Bojama za zidove pojačavamo utisak, vizuelno one mogu da povećaju ili smanje prostoriju, i upravo iz tog razloga same boje mogu da Vas učite zadovoljnim i srećnim. A to zaista nije mala stvar.

 

Kreirajte sami svoje umetničko delo

 

Možete da napravite svoje idealne kombinacije. Jedna od tih kombinacija može da bude harmonična. U harmoničnoj kombinaciji su sve boje u skladu i nisu u suprotnosti jedna sa drugom. Glavno raspoloženje kod ovih boja za zidove je umirujuće. Kod harminičnih kombinacija postoji dva tipa boja za zidove a to su jednobojna i monohromatska. Kao što i samo ime kaže – jednobojna – odaberete jednu boju za zidove i nju nanesete, a sa jednim predmetom ili nameštajem u potpuno suprotnoj boji unesete živost i energiju. Monohromatska boja za zidove se zapravo sastoji od jedne boje ali od više njenih nijansi koje se šire. Ovakav vid boja za zidove može da učini prostor zanimljivim, razigranijim, a značajna prednost ovog tipa je i to što daje osećaj većeg prostora. Još jedan tip kombinacija su i boje za zidove u kontrastnim nijansama. Kod ovog tipa boja one same po sebi upadaju u oči, a sve ostalo što se nalazi ispred pada zapravo u drugi plan. Savršen kontrast se može postići i kombinacijom toplih i hladnih boja.

 

Kako deluju crna, bela i siva boja za zidove?

 

Belo deluje nekako ravno, kao da nema preterano puno emocija, nije baš idealan izbor za boja zida, ali uz dobru organizaciju nameštaja i ona može da prođe. Crna boja za zidove je već sasvim drugačija. Ona diše dubinom i deluje kao puna boja. Ova boja daje fizičku snagu i jačinu prostorijama. Ako ste odabrali sivu boju za zidove – odabrali ste neutralnost. Slično je kao i kod bele boje, mora da se uskladi sa pravim nameštajem, zidnim elementima kako bi dobila svoj određeni identitet.

 

Ono što je bitno – da Vi sami odredite koja boja ima kakvo značenje za Vas, samo bez preterivanja i ubacivanja previše jarkih boja u više prostorija. Dozvoljeno je i igranje sa bojama, samo da na kraju ne ispadne dnevna soba nešto nalik cirkusu gde se nalaze sve moguće boje. Umerenost u svemu je jedna od glavnih vrlina u svakom segmentu života.