Da li su Vam bile korisne informacije sa ovoga sajta ?
Veoma
Većina stvari je vrlo informativna
Ponešto sam i prihvatio kao korisno
Ne, vrlo konfuzan sadržaj
Rezultati

PRATITE NAS

 

      

Kako da birate boje za zidove prema stilu enterijera

 

Veliku promenu, a bez značajnih troškova, u svoj enterijer možete uneti ako odaberete nove boje za zidove. Bilo bi dobro da ovaj izbor zavisi od dominantnog stila u kom je uređena određena prostorija, jer se određene nijanse ističu kao posebno pogodna pozadina za sve detalje i nameštaj. Ne slažu se sve boje za zidove sa stilskim elementima, kao ni sa modernim akcentima, te bi trebalo obratiti pažnju i na ovaj momenat.


Moderni stil


Ono što se naziva modernim stilom i što se u poslednje vreme može videti u većini kuća i stanova jesu crno-bele i bež-braon kombinacije, uz najčešću pozadinu bele ili bež boje za zidove. Ovo je, naravno, uvek sigurna kombinacija, ali ukoliko želite da malo osvežite prostor, u pomoć Vam mogu priskočiti jarke boje za zidove – primera radi, jedan zid u upadljivoj žutoj boji sa još jednim žutim detaljem može uneti toplinu u crno-bele prostorije i razbiti monotoniju. Sa druge strane, za braon-bež varijante preporučuje se malo umirenija narandžasta, radi postizanja dinamike. Tamna siva nijansa boje za zidove ili crna nisu preporučljive na svim zidovima, osim ako ne angažujete dekoratera koji će umeti da ih dobro uklopi.


Minimalistički trend


Prednost minimalističkog trenda jeste što ima malo mogućnosti za grešku jer nema previše detalja koje treba uklopiti. Kako se on često kombinuje sa najmodernijim uređajima i ima high tech šarm, treba mu dodavati čiste i mat boje za zidove. Pošto se u okviru ovog stila često nalazi nekoliko većih elemenata, celu priču jedne prostorije treba učiniti što svedenijom. Zato su najbolje osnova boje za zidove poput svetle sive ili bež, uz eventualnu bordo u spavaćoj sobi.

 

Shabby chic uređenje


Retro ili shabby chic postao je izuzetno popularan u poslednjih nekoliko godina i podrazumeva svetle, pastelne boje za zidove, mnoštvo detalja i nameštaj koji deluje staro. Akcenti poput cvetnih jastučića, uz najčešće bele elemente nameštaja, odlično se slažu uz belu, bež ili pastelne tonove ružičaste boje za zidove. Za ovaj trend, bitno je zapamtiti da zidovi uvek dolaze u drugom planu, i treba da budu što neprimetnija osnova za lampe, ramove, zavese, tepihe i sve ostale detalje bogatih dezena koje i čine ovaj stil kao njegova glavna odlika. Stoga je bela ili svetla nijansa bež boje za zidove uvek proverena kombinacija, ako niste sigurni šta će se najbolje uklopiti.


Skandinavski stil i boje za zidove


Skandinavski ili nordijski tip dekorisanja enterijera polako osvaja i naše prostore, i to s razlogom: kombinacija neobičnih nijansi boje za zidove, uglavnom hladnih i čistih, kombinuje se sa samo jednim akcentom u jarkoj boji. Tako nameštaju u boji drveta i belim zidovima možete pridodati samo jednu stolicu ili fotelju u žutoj boji kako bi čitava prostorija delovala efektnije. Kada su u pitanju boje za zidove, pored nijansirane bele skandinavski stil odobrava i sve boje drveta, petrolej i hladnu plavu boju. Poslednja se uglavnom kombinuje sa nameštajem u beloj boji i crvenim ili žutim akcentom. Boje za zidove u okviru ovog trenda uglavnom treba da prate nameštaj, te važi pravilo da beli zidovi obavezno moraju biti kombinovani sa tamnijim nijansama drveta.