Da li su Vam bile korisne informacije sa ovoga sajta ?
Veoma
Većina stvari je vrlo informativna
Ponešto sam i prihvatio kao korisno
Ne, vrlo konfuzan sadržaj
Rezultati

PRATITE NAS

 

      

Kako izabrati boju zida za spavaću sobu?

 

Odabir najboljih nijansa boja za Vašu spavaću sobu može biti zabavno, naravno ako se pridržavate nekih osnovnih pravila. Počnite da mislite na sobe u kojima provodite vreme i kako se osećate u njima. Da li preferirate sobe koje su svetle i prozračne ili tamnije i uredne?


Naš predlog je da Vam vodič budu i Vaše omiljene boje. S’obzirom da danas spavaće sobe zauzimaju sve veći deo prostora u kući, možete kombinovati različite nijanse boja kako bi dobili jedinsven izgled.

 

Kakvo raspoloženje želite da postignete?

 

Pođite i od toga kakvo raspoloženje želite da postignete. Većina ljudi želi mirnu oazu u svojoj spavaćoj sobi, pa se odlučuju za umirujuće boje. Ali to ne znači da tamnije boje ne mogu biti dobar izbor.


Možete koristiti paletu neutralnih boja i samim tim imaćete veću slobodu prilikom izbora detalja u spavaćoj sobi, kao što su jastuci, posteljina, lampe i drugi aksesoari. Omiljena boja Vam je zelena? Odlično. Zelena je jedna od najboljih boja za spavaće sobe, jer ujedno ima elemente i tople i hladne boje, a sa druge strane imate širok spektar nijansi koje možete odabrati. Sa zelenom, možete da opremite vašu sobu u modernom ili tradicionalnom stilu.


Ako Vam je crvena omiljena boja, možete je iskoristiti za spavaću sobu, ali budite oprezni zbog njene intenzivnosti. Izaberite prigušenu nijansu ili obojite samo jedan zid, na primer obojite zid iznad kreveta ili zid na kojem su vam prozori. Budite oprezni pri odabiru drvenog nameštaja u sobi sa čisto crvenim zidovima, zbog međusobnog sukobljavanja.
Slično je i sa žutom bojom. Savetuju se svetlije nijanse zbog opuštajućeg efekta.


Tradicionalni izgled sobe ćete postići ako iskombinujete plavu boju zida sa klasičnim nameštajem, antikvitetima ili umetničkim delima. Elegantiji izgled ćete postići ako plavu boju zida uparite sa nameštajem u beloj ili krem boji.
Mislite da crna loš izbor? Varate se. Odlično će se uklopiti sa belim nameštajem i svetlim detaljima žute ili tirkizne boje.
Bez obzira da li birate boju za Vašu spavaću sobu ili nekog člana porodice, uzmite u obzir i godine. Za odrasle, idealne su neutralne boje, ali ne treba se plašiti ni eksperimentisanja sa nešto jačim bojama. Crvena i topla braon boja će stvoriti zavodljivu i romantičnu atmosferu, dok će zlatni tonovi dati dozu luksuza. Za veseo izgled, možete izabrati prigušenu nijansu narandžaste ili žute.


Svetlije boje za zidove su odličan izbor za dečije sobe. Ali ljubičasta je recimo idealna za tinejdžerke, kao za studente jer podstiče moždanu aktivnost.