Da li su Vam bile korisne informacije sa ovoga sajta ?
Veoma
Većina stvari je vrlo informativna
Ponešto sam i prihvatio kao korisno
Ne, vrlo konfuzan sadržaj
Rezultati

PRATITE NAS

 

      

Kako ofarbati drveni nameštaj

Da biste preuredili svoju sobu, ne morate da trošite novac na kupovinu novog nameštaja, možete ga obnoviti tako što ćete ga ofarbati i osvežiti novim bojama.

farbanje namesstaja
Sam proces farbanja je relativno jednostavan, zahteva nekoliko osnovnih alata i malo vremena.

 

Evo kako da u nekoliko jednostavnih koraka dođete do željenih rezultata

 

Korak br. 1 - Priprema nameštaja

Baš kao u svakom poslu, bilo da spremate ručak, krećete na letovanje, ili pak farbate nameštaj u kući, priprema je najvažnija.


Pripremite komade nameštaja koje želite da ofarbate. Ispod njega stavite neku krpu, novine ili zaštitnu traku i otvorite prozore i vrata zbog ventilacije.


U zavisnosti od toga koji komad nameštaja planirate da ofarbate, možda ćete morati da odšrafite ili izvadite neke od delova nameštaja. Na primer, kod ormara izvadite ručke i fioke pre nego što krenete sa farbanjem. Fioke odvojeno farbajte, pa kad se svi delovi osuše, sastavite ih. Ako ne možete da rastavite nameštaj na delove, koristite krep traku da zaštitite delove koje ne želite da farbate.


Korak br. 2 - Očistite površinu nameštaja
To možete uraditi sa parčetom šmirgle ili ručnom brusilicom ako se radi o većem komadu kako bi uklonili staru boju i fleke koje se nalaze na površini. Na taj način ćete dobiti glatku površinu spremnu za farbanje. Nemojte biti u iskušenju da preskočite ovaj korak, jer je veoma važan kako bi se boja ravnomerno i glatko nanela.


Nakon šmirglanja, uzmite čistu mekanu krpu i nežno obrišite komad nameštaja kako bi se uklonila sva prašina i dobila čista površina. Izbegavajte kvašenje krpe, kako voda ne bi prodrla u drvo i izazvala štetu. Možete koristiti i vazduh iz kompresora umesto krpe.


Korak br. 2 - Nanošenje prajmera – podloge za boju
Koristite prajmer pre nego što krenete sa farbanjem. Prajmer će ukloniti nedostatke sa nameštaja i učiniti da se boja ravnomerno primi i da traje dugo. Pustite da se osuši najmanje sat vremena. Siva boja je najbolja za tamnije, dok je bela idealna podloga ako birate svetlije boje za farbanje.


Korak br. 3 - Farbanje
Pre nego što započnete sa ovom fazom, zaštitite sebe. Stavite masku i rukavice pre početka farbanja.


Pomešajte dobro boje i počnite sa farbanjem. Uvek farbajte nameštaj od vrha na dole. Za delove nameštaja koji su teško pristupačni, kao i za ivice poslužiće vam odgovarajuće četkice, dok za veće površine koristite valjak.


Nanesite i drugi sloj ako je potrebno. Sačekajte prvo da se prvi sloj dobro osuši, a zatim ponovite postupak. Dva sloja boje su minimum ako želite da postignete profesionalan izgled.


Kada se boja osuši, nanesite lak kako biste zaštitili boju od grebanja. Ovo će dati blagi sjaj vašem komadu nameštaja. Kada ste postali sigurni da se lak osušio, prebacite komad nameštaja na predviđeno mesto u prostoriji.


Predlažemo Vam da izbegavate farbanje stilskog nameštaja kako ne bi izgubio svoju vrednost.