Da li su Vam bile korisne informacije sa ovoga sajta ?
Veoma
Većina stvari je vrlo informativna
Ponešto sam i prihvatio kao korisno
Ne, vrlo konfuzan sadržaj
Rezultati

PRATITE NAS

 

      

Korisni saveti za restauraciju starog nameštaja

 

Kada su u pitanju boje za drvo treba razumeti da je njihova prvenstvena uloga da zaštite podloge na koje se nanose. A same boje utiču psihološki na čoveka, što je dokazano mnogim naučnim istraživanjima. Na primer, zelena boja smiruje čoveka, dok jarka crvena boja budi blagu nelagodnost. Zato, treba veoma dobro obratiti pažnju prilikom odabira boje za drvo, jer nije svejedno šta će i kako uticati na Vas svakog dana.

 

Trikovi za pravilno nanošenje boje za drvo na nameštaj

 

I nije toliko jednostavno sam prefarbati svoj nameštaj. Postoji nekoliko problema koje treba prevazići, a to su: farba koja se može oljuštiti, poslednji nanesen sloj boje za drvo nije gladak, balončići mogu da se nađu na krajnjem zaštitnom premazu.
Prvenstveno je potrebno šmirglom preći čitav nameštaj, kako biste stari sloj boje za drvo skinuli sa dotičnog nameštaja. Posle toga vlažnom krpom može da se pređe, kako bi se uklonili ostaci posle šmirglanja. Malim sunđerskim valjkom nanesite zaštitni sloj (prajmer). Ostavite da se osuši, a kada se osušio i ovu površinu pređite šmirglom. Onda sledi nanošenje boje za drvo, koje se isto radi prvo velikim valjkom za veće i duže površine, a nakon toga manjom četkicom za teže dostupne delove nameštaja. Boju za drvo treba naneti najmanje dva puta, a razmak između prvog i drugog farbanja mora da bude najmanje 6-7 sati (preporučeno je da se ostavi i tokom noći da se suši). Jedan od poslednjih koraka je i nanošenje zaštitnog sloja, koji je na bazi vode.

 

boje za drvo

 

Tipovi boja za drvo

 

Vaš nameštaj možete da prefarbate akrilnim bojama, sandolinom, ali i ekološkim bojama. Na Vama je da odlučite koju boju za drvo želite da imate na nameštaju.

 

Što se tiče farbanja nameštaja akrilnim bojama za drvo – tu mogu da se koriste kombinacije veselih boja. Vesele boje će Vašem nameštaju dati potpuno nov izgled. Upotrebite svoju maštu i crtajte razne oblike, pravilne ili nepravilne i ukrasite nameštaj po Vašem ukusu. Najčešći simboli koji se koriste prilikom ukrašavanja akrilnim bojama za drvo su biljke i sitne životinje.

 

Kada ste se opredelili za farbanje nameštaja sandolinom – odlučili ste se za najjednostavniji način restauracije. Nakon nanete željene boje za drvo na nameštaj, možete dodatno da ga ukrašavate po želji ili čak i lakirati – ako želite malo više posla da uložite.

 

Ukoliko ste ljubitelj klasike, tradicije i retro stvari – starinski nameštaj prefarbajte veselim bojama za drvo, koje će uneti stari sjaj u nameštaj koji je generacijama krasio Vaš dom. Osim veselih boja, ukrasite ga nekim retro stilom, kako bi još više podsećao na raniji period.


Vašim rukama dajete nameštaju nov život

 

Na veoma jednostavan način, koristeći navedene metode i tehnike, ćete uspeti da udahnete nov i duži život Vašem nameštaju. Tako ćete uspeti da ulepšate prostor u kome živite, a boje za drvo koje ste koristili će svakako pozitivno uticati na atmosferu i na Vas lično. Treba eksperimentisati, možete i boje za drvo mešati sa drugim bojama i nijansama. Na Vama je da nađete pravu kombinaciju koja ide uz Vaš karakter. Nemeštaj je svakako sentimentalno vezan za Vas, pa tako i treba voditi računa o njemu i dati mu novu šansu za život, a to je najjednostavnije uraditi nanošenjem boja za drvo, a ne kupovinom novog nameštaja.