Da li su Vam bile korisne informacije sa ovoga sajta ?
Veoma
Većina stvari je vrlo informativna
Ponešto sam i prihvatio kao korisno
Ne, vrlo konfuzan sadržaj
Rezultati

PRATITE NAS

 

      

Lako do novih komada nameštaja u vašem domu

 

Da bi vaš životni prostor delovao sveže i originalno, ne morate kupovati nov nameštaj. Upravo, danas su u modi vintage drveni komadi nameštaja, ali restaurirani na maštovit način tako da izgledaju kao iz bajke. Da bi imali neki ovakav komad, nije potrebno da idete u skupe prodavnice ili pretražujete sajtove, dovoljno je da obratite pažnju na stare komade nameštaja koje možda imate u svom okruženju.

 

Uz malo truda, kreativnosti i mašte možete imati potpuno nov i originalan komad nameštaja, a pri tom se dobro zabaviti. Ono što je najvažnije za dobro obavljen posao restauracije jeste priprema komada nameštaja za rad i kvalitetne boje za drvo.

 

boje za drvo i komoda

 

Priprema za rad

 

Pre nego što se upustite u avanturu rada na vašoj staroj komodi, ormanu ili kredencu, prvo obezbedite prostoriju u kojoj ćete obavljati posao. Postavite platno ili čvršću plastičnu ciradu na pod, kako iverica i farba ne bi dospele dole. Otvorite prozore, ventilacija je kod obavljanja ovakvih poslova neophodna jer isparenja prilikom farbanja mogu delovati na organizam, a dobro je i da se sitna prašina prilikom šmirglanja drvenih površina ne zadržava u prostoriji.

 

Takođe, ofarbani drveni nameštaj će se brže i lakše sušiti.

 

Prvi korak

 

Počnite tako što ćete obezbediti delove nameštaja koje ne želite da farbate, kao što su kvake na vratima ili metale drške na komodi. Učinite to pomoću lepljive trake koju ćete zalepiti preko celog takvog dela. Drugi korak je šmirglanje. Šmirgl papir sa većom šmirglom možete kupiti u svakoj farbari. Ošmirglajte sve drvene površine koje želite da farbate. Time se uklanja stari sloj farbe i mogu se izgladiti male nepravilnosti, udubljenja ili ogrebotine, kao i neravnine. Nakon šmirglanja, obavezno uklonite piljevinu.

 

Možete koristiti staru četku da bi bili sigurni da je dobro uklonjeno, zatim ošmirglanu površinu prebrišite čistom suvom krpom.

 

Bojenje

 

Ako ne želite da se drvene šare na vašem komadu nameštaja vide, premažite ga osnovnom bojom. Ona će sprečiti da boja vremenom izbledi i bude ispunjena mehurićima vazduha. Ukoliko, sa druge strane želite prirodan izgled drveta, nemojte nanositi osnovnu boju već odaberite neku od mnogo nijansi koje imaju boje za drvo raznih proizvođača. Uspešno farbanje drveta zavisi najviše od kvaliteta materijala koji se koristi.

 

Kupite kvalitetnu četkicu koja se neće linjati i ostavljati dlake. Mehuriće izbegnite tako što će četka biti čista, odnosno ne otvarajte je i ne izlažite nečistoćama, kao što je piljevina pre farbanja drvene površine. Postarajte se da se dobro ocedi kada umočite u kantu boje i nanesite prvi tanak sloj. Ako vam se boja čini previše bleda, nanesite drugi sloj kada se prvi osuši.

 

Dizajn

 

Moderan izgled nameštaja postiže se tako što se starinski komad nameštaja, poput stilske komode ili starog kredenca ofarba u mat pastelnu ili jarku boju. Ovde se šare ne provide, boja je jednoobrazna, a ovaj način farbanja pogodan je naročito za one komade nameštaja čija je površina oštećena tako da se vidi i nakon šmirglanja.

 

Za ovu vrstu bojenja koristite akrilne boje za drvo. Posebno efektno mogu delovati komode ofarbane u crvenu ili kraljevsko plavu boju, kao i kredenci ili stare stolice u pastelnim bojama. Ovakvi komadi nameštaja postaju ukras prostorije.